Γενικά Χαρακτηριστικά
Η Δημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης καταλαμβάνει έκταση 5,81 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με την απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2001, ο πραγματικός πληθυσμός της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης ανέρχεται σε 6.442 κατοίκους. Η πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής είναι 1.109 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Η Δημοτική Κοινότητα Βουλιαγμένης είναι χωρισμένη στις πολεοδομικές ενότητες Αγίου Νικολάου, Μεγάλου Καβουρίου, Κεντρικής Βουλιαγμένης και Συνοικισμού Εμπορίου.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, καθιστούν τη Βουλιαγμένη ένα από τα πιο σύγχρονα και όμορφα προάστια της Αθήνας.
Υπερτοπικοί πόλοι – Σημεία ενδιαφέροντος
Η Βουλιαγμένη διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό μνημείο, το σπήλαιο και τη Λίμνη. Το σπήλαιο της Βουλιαγμένης είναι από τα εντυπωσιακότερα σπηλαιοβάραθρα της Αττικής, το οποίο επικοινωνεί υπόγεια με τη Λίμνη, αφού στα έγκατά του έχει μια λίμνη που το βάθος της φθάνει τα 100 μέτρα. Δύο μικρά ανοίγματα πριν την κορυφή του μικρού λόφου πάνω από τη λίμνη, λειτουργούν ως είσοδος του σπηλαιοβάραθρου.
Η λίμνη της Βουλιαγμένης έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό μνημείο της φύσης, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της φυσικής της τοποθεσίας. Έχει συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο “NATURA 2000” και προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση “RAMSAR” για την προστασία των υδροβιότοπων. Επίσης, εδώ και 15 χρόνια αποτελεί ένα από τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Χάρη στην ιδιαιτερότητα των συστατικών του νερού της και του ιδιαίτερου φυσικού της τοπίου, αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου.
Η Μαρίνα της Βουλιαγμένης βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Μικρού Καβουρίου Αττικής, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 106 σκάφη, μήκους ως και 45 μ.
Η περιοχή διαθέτει δημοφιλείς παραλίες, όπως η Αττική Ακτή Βουλιαγμένης, η οποία διαθέτει οργανωμένη αλλά και ελεύθερη παραλία, τα Λιμανάκια, η παραλία Αστέρα Βουλιαγμένης, η παραλία στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ο Λαιμός και το Καβούρι.
Η Βουλιαγμένη ανακηρύχθηκε Ολυμπιακή Πόλη,μετά από πρόταση της Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004», για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αθλημάτων του Τριάθλου, της ατομικής χρονομέτρησης Ποδηλασίας και της Παραολυμπιακής Ποδηλασίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το έργο που έχει υλοποιηθεί στην περιοχή, σε επίπεδο διατήρησης του οικοσυστήματος, εμπλουτισμού του πρασίνου, καθαριότητας, έργων και παρεμβάσεων ανάπλασης τοπίου.
Σημαντικότερα έργα και παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στην περιοχή
Κατασκευή Γυμνασίου Βουλιαγμένης
Παραδόθηκε στους μαθητές το νέο σχολικό κτίριο που φιλοξενεί το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης. Το έργο ολοκληρώθηκε αφού εξασφαλίστηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του. Η κατασκευή του νέου Γυμνασίου κόστισε 2.524.091 ευρώ.
Ανάπλαση του Μεγάλου Καβουρίου
Παραδόθηκε στους κατοίκους το πρότυπο Οικολογικό και Αρχαιολογικό Πάρκο που δημιουργήσαμε στο Μεγάλο Καβούρι. Μια παρέμβαση με περιβαλλοντική διάσταση που αποτελούσε όραμα ζωής. Η ολοκλήρωσή της ανάπλασης με τη δημιουργία αυτού του μοναδικού Πάρκου αναδεικνύει την ξεχωριστή ομορφιά και τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής και προστατεύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
Ανακήρυξη περιοχών Βουλιαγμένης σε Αρχαιολογικούς χώρους
Διεκδικήσαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και πετύχαμε να ανακηρυχθούν περιοχές της Βουλιαγμένης ως αρχαιολογικοί χώροι. Με τον τρόπο αυτό αφενός αναδεικνύονται οι αρχαιότητες του τόπου, αφετέρου προστατεύεται η ξεχωριστή οικιστική φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης.
Δυναμική διεκδίκηση στην υπόθεση του Αστέρα
Κινητοποιήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και συναντηθήκαμε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουμε την οικοπεδοποίηση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και τη δημιουργία μιας μικρής πόλης στα όρια της. Πετύχαμε να υιοθετηθεί τελικά ένα επενδυτικό σχέδιο ήπιας τουριστικής εκμετάλλευσης, που δεν θα μετατρέπει το ομορφότερο πράσινο ακρωτήρι της Μεσογείου, σε «γκρίζο».
Παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
- Ενίσχυση πρασίνου και νέες δενδροφυτεύσεις σε γειτονιές της Βουλιαγμένης.
- Δεντροφύτευση 400 δασικών δέντρων, στο λόφο Παπαναστασίου.
- Υλοποίηση έργων κατασκευής και συντήρησης πεζοδρομίων.
- Ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Κοιμητηρίου στη Βουλιαγμένη.
- Δημιουργία Κ.Α.Π.Η..
- Αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινωνικού Ξενώνα Βουλιαγμένης.
- Ανακατασκευή των παιδικών χαρών με νέα όργανα που προσφέρουν ασφάλεια στα παιδιά.
- Συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης.